Confectie of maatwerk?

Blog

Gastblog door Frans van Meijel, directeur bij Maxedy partner: Van Meijel Automatisering BV

In de modewereld is confectie dé standaard en maatwerk de uitzondering. Omdat het menselijk lichaam terug te voeren is tot een aantal standaard maten, is dit goed te doen. Hooguit hoeft er een stukje ingekort te worden bij een nieuw pak. Maar dat is het dan ook wel.  

Met nieuwe technieken die beschikbaar zijn, kan dit echter zomaar gaan veranderen. Maatwerkpakken gaan de nieuwe standaard worden. Even opmeten met een digitale scanner, stofje erbij zoeken en daarna in een Virtual Reality bril zien wat het eindresultaat is. Tevreden? Druk op een knop en het pak wordt automatisch op maat gemaakt.

Als we de vergelijking van een kostuum doortrekken naar het automatiseren van bedrijfsprocessen, dan zien we veel confectie: er worden veel standaard applicaties toegepast bij de realisatie van projecten. Maar echt passen, doet het dat ook?

Als we organisaties vergelijken met een lichaam, dan zien we een grote diversiteit. Een menselijk lichaam heeft in de basis twee armen, twee benen, één hoofd en een romp die alles bij elkaar houdt: een duidelijke basisstructuur. Maar elk bedrijf is uniek en doet het nét even anders en is vaak nét even anders georganiseerd. Om over de grote variëteit in projecten nog maar te zwijgen. De verschillen zijn dusdanig groot, dat dit dus niet te vergelijken is met de verschillen in lichaamsmaten. Confectie past dus niet zo goed bij de meeste organisaties, zou je zeggen.

Als organisatie zou je eigenlijk hetzelfde willen als met het nieuwe maatpak: een systeem dat precies past bij je manier van werken. Maatwerk dus, alleen dan voor de prijs van confectie.

Op basis van de ervaringen in de vorige decennia, zullen veel mensen denken dat dit niet mogelijk is. Begrijpelijk, maar er is een nieuwe generatie ICT-oplossingen beschikbaar die de droom van maatwerk voor de prijs van confectie mogelijk maakt. Deze nieuwe systemen zijn gebaseerd op moderne ICT technologie in de cloud en worden aangeduid als “low code”-platformen of modelleer omgevingen.

De ideale ICT oplossing voor een complexe organisatie bestaat dan uit twee onderdelen. Enerzijds is er een stevig fundament waar alle financiële transacties samenkomen. Vervolgens heb je daaromheen een laag van specifieke functies en processen die naadloos aansluiten op hoe je wilt werken in je organisatie. Een echt maatpak dus.

VanMeijel levert software en diensten voor project-, financieel-, logistiek- en servicemanagement, uitsluitend gericht op de bouw en aanverwante industriële dienstverlening. Met het Metacom Platform creëert VanMeijel oplossingen voor efficiëntere en kwalitatief betere processen. VanMeijel gebruikt Bizzstream als eerste module binnen het Metacom Online platform.

Naam:Frans van Meijel

Functie:Founder & Owner

Bedrijf:Van Meijel Automatisering B.V.

Sluiten

Download klantcase Van Werven